Bıttım Sabunu Yapımı ve Kullanımı


Türkiye’nin en önemli doğal zenginliklerden bir tanesi olan Bıttım Sabunu binbir derde deva bir doğal sabun türüdür. Yabani fıstık yağı ile birlikte menengiç yağının karıştırılması ile elde edilen bu doğal sabun türü, sivilce, siyah nokta, egzama, mantar, deri dökülmesi, kepek gibi daha pek çok sıkıntıya deva olmaktadır.

Bıttım Sabunu Nasıl Kullanılır?

Bu doğal sabunu kullanmadan önce saçlarınızı ve yüzünü yıkayın. Yıkadıktan sonra saçınızda sabunu iyice köpürtün ve saç diplerinize doğru yavaşça masaj yapın. Bunu yaptıktan sonra kesinlikle saçlarınıza kimyasal içeren şampuanlar ile yıkamayın. Bu şampuan türü saçınızı çok fazla beslediğinden dolayı iki günde bir bunu yapmanız sizin için daha yararlı olacaktır.

Bıttım Sabunu Yapımı

Antep fıstığının neredeyse onda biri büyüklüğünde olan menengiç meyveleri mevsimi geldiğinde doğal ortamında özel olarak elle toplanır. Toplanma kısmı oldukça zorlu ve zaman isteyen bir süreçtir. Her ağaç neredeyse toplamda birkaç kilo meyve vermektedir.

Toplanan meyveler özenle ayıklanır ve sonrasında 10 günlük bir kurumaya bırakılır. Kurutulmuş olan bu menengiçler öğütülür ve yağları çıkarılır. Çıkarılan bu yağların içine bir miktar su eklenerek kaynatılmaya başlanır. Bu olay sonucunda menengecin kabukları dibe doğru çökerken yağ ise üste çıkar. Üste çıkan yağ alınır ve içerisine kül suyu çözeltisi de eklenerek 10 – 12 saat boyunca yeniden kaynatılır. Bu süreç sonunda elde edilen sabunlar kalıplara dökülür ve kurutularak kullanıma hazır bir hale getirilir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.