Egzama Neden Olur?


En yaygın cilt hastalıklarından kabul edilen egzama, vücutta genetik yahut çevresel faktörlerden kaynaklanarak görülebilir. Egzama niçin olur, egzama vücutta nasıl tepki verir, egzamaya ne iyi gelir? Hepsi haberimizin içinde…

Cilt kuruluğu ve kaşıntıyla ortaya çıkan egzama, kuru ve kırılgan cilde haiz ve bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda görülen bir cilt hastalığıdır. Egzama yaklaşık olarak çocukların %20’sinde yetişkinlerin ise %4’ünde görülür.

Egzamanın birçok nedeni olabileceği benzer biçimde bilinmeyen birçok nedeni de olabilir. Egzamanın en sık görülen nedeni genetik, ikinci nedeni ise alerjik olmasıdır.

Egzama, cildin yapısında bulunan yağ miktarında değişme olur ve deride su kaybı meydana gelir. Su kaybı kaşıntıya neden olur ve cildin yapısını bozar. Ayrıca egzama ciltte kaşıntının dışında döküntü, kızarıklık, kuruma, kabarma, tahriş ve çatlağa da neden olur.

Egzamalı cilt çok kurudur ve sabun ve şampuanlar da cildin kuruluğunu daha da artırır. Ek olarak egzamalıların ciltleri çok narin olur bu nedenle giyime örutubet vermek gerekir, giyilen yünlü giysiler de cilde zarar verir.

Egzamalıların saçlarında sıklıkla konaklar oluşur. Egzamanın erken teşhisi yapılarak nedeni bulunmalı ve tedavisi yapılmalıdır.

Genetik Faktörler

Anne veya babada olan egzama çocuklara geçme olasılığı %60 ila %80 arasındadır. Vücut genetik olarak yatkın olunca çevresel faktörlerin etkisiyle egzama ortaya çıkar. Egzamanın gelişiminde bağışıklık sisteminin rolü de büyüktür.

Stres

Stres egzaması isminde olan bu egzama, stresli ve endişeli durumlarda ortaya çıkan bir egzama türüdür. Beyin stres ve korkunun niçin kaynaklandığını ayırt edemediği durumda vücut tehlikeli olduğunu düşünerek tepki verir.

Cilt Tahrişi

Egzama cildi tahriş eden sabun, şampuan, deterjan, çamaşır suyu, parfüm gibi maddelere maruz kaldığı zamanda ortaya çıkar. Bu maddeler cildi kurutarak cildin naturel yağını alır. Sonuç olarak ciltte kızarıklık, kuruma, kaşıntı ve çatlamaya yol açar.

Alerjenler

Alerjenlerden kaynaklı egzama genellikle çocuk yaşlarda görülür. Ancak bazı kişilerde yetişkinlikte de devam eder. Çocuklarda yiyecek alerjisi, süt, yumurta, fıstık, ev tozu, ev hayvanları ve bazı bakteriler egzamaya niçin olabilir. Alerjik egzamalar, nikel takılar, kozmetik, saç boyası ve parfümlerde bulunan maddelerle de ortaya çıkabilir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.